Föräldraledig på djupt vatten

Jag är tacksam men njuter inte

Jag är otroligt tacksam över att kunna vara föräldraledig då jag tror att det betyder mycket för mig och mina barn att spendera mycket tid ihop, dock måste jag erkänna att jag sällan finner det speciellt njutbart. Jag är nog inte ensam om att ha problem med att finna den där njutbara balansen i tillvaron. Innan vi kom till skeppet jobbade jag och Andreas 60% vardera och för mig var det så energigivande att jobba tre dagar i veckan och vara föräldraledig två. Det gjorde att jag kunde njuta mer av både jobb och tiden med barnen. Nu bor vi på ett skepp där vi fått välja att anpassa oss till en vardag där jag är föräldraledig på 100 % och kommer så att vara de kommande två åren. Det är en stor omställning för mig som även hemma känt att föräldraledigheten varit utmanande på många sätt. Det bästa med att bo på ett skepp är dock att vi är flera mammor som bor mer eller mindre tillsammans och som stöttar och hjälper varandra. Att det dessutom serveras mat i matsalen tre gånger om dagen underlättar livet otroligt mycket. Så vad gör en föräldraledig med tiden som blir över när man varken behöver laga mat eller handla. Ja du en stor del av min tid går åt till få Lo att vilja gå åt samma håll som mig alternativt låta henne gå fritt och se till att hon inte klättrar eller leker på saker som är farliga.

Låt mig ta dig med på en vanlig dag för mig och barnen

Lo vaknar 7.20 medans jag som en Zombie ligger kvar i sängen i väntan på att Andreas skall komma och rädda mig genom sätta båda barnen framför TV:n så att jag sakta men säkert kan bli människa igen.  Efter en stund går jag lite motvilligt upp och gör frukost till barnen och förbereder Ella för förskolan. Som ni kanske anar är jag inte någon större morgonmänniska och är därför väldigt tacksam över att ha välsignasts med barn som sover rätt länge på morgonen.. 8:30 lämnar vi Ella på förskolan och om det varit en god morgon är både Lo och jag iordning och redo för en ny dag, men oftast är hon i pyjamas och jag har ännu inte ätit frukost så vi fortsätter med att ta en lugn mysmorgon fram till kl 10. Efter tio så brukar jag och Lo träffa någon för en promenad eller fika, kanske göra någon syssla om jag lyckas övertala mig själv till det eller bara stanna i hytten och leka en stund. Kl 12 hämtar vi upp Ella från förskolan som förresten är helt fantastisk.

Detta läsår hade  Mercy Ships tyvärr inte möjlighet att få hit en förskolelärare så tre mammor tog på sig uppdraget att driva förskolan själva och de gör ett fantastik jobb. De är fyra barn i Ellas klass och varje dag får dessa fyraåringar lära sig om allt från bokstäver och former till kontinenter och kulturer. Det är verkligen en underbar lärmiljö för henne där hon tryggt får växa, utmanas och ständigt lära sig nya saker. Under de tre veckor långa jullovet höll jag på att bli galen och insåg verkligen vilken stor betydelse förskolan har för vår vardag.

Efter förskolan är det dags för lunch som vi oftast äter i matsalen då vi slipper att stöka ner med disk och matrester i hytten. Ytterligare en fördel med att bo och arbeta på ett skepp är att Andreas kan göra oss sällskap under måltiderna så att hela familjen kan äta tillsammans. Förutom fördelen med trevligt sällskap så kan vi också dela på allt kladd som hör småbarnsåren till, en stor bonus tycker jag. När vi väl lyckats röja undan i matsalen och jagat rätt på Lo för femte gången kan vi äntligen få lite efterlängtad vila. Lo tar sin lilla sovstund medans Ella och jag gör någon lugn aktivitet tillsammans eller på varsitt håll beroende på dagsform. Ibland är Ella och leker hos någon kompis på eftermiddagen. Av någon anledning finner jag dessa dagar lite extra njutbara. Inte för att Ella är speciellt krävande utan snarare för att jag får tid med mina egna tankar en stund. Efter vilan får vi inte glömma fruktstunden, så fort Lo har vaknat börjar Ella fråga om fruktstund då det nämligen står mycket tydligt på hennes bildschema att det är dags för det nu, det är tydligt att innan vi tagit fram frukten får ingen av oss en lugn stund. Efter en stunds efterlängtad syskonlek går vi upp och ut på däck 8 där skeppets fina lekplats finns. Det har blivit något av en vardags tradition att alla mammor och barn samlas och leker en stund innan maten.  Just nu är det extra roligt att gå upp till däck 8 då delfinerna börjar emigrera och syns simma förbi emellanåt. Största utmaningen på däck 8 är att hålla koll på Lo. Då hon gick redan vid 8 månaders ålder är hon en mycket kapabel och snabb liten filur som det gäller att ha sten koll på så att hon inte klättrar upp på någonting som utsätter henne för faran att ramla över bord. Vips har tiden flugit iväg och klockan slagit fem och det är dags att ställa sig i middagskön. Efter maten går tiden fort, barnens ben är ofta svarta av smuts från båten och behöver skrubbas innan läggdags. Efter kvällsgröt och godnattsaga börjar min alldeles egna tid. Tisdagar är min favoritkväll då vi mammor träffas för bibelstudium. Andra kvällar sätter jag mig och spelar sällskapsspel ute i cafét, går på något event eller bara sitter och slappar framför Tv:n. Gemensamt för varje kväll är att jag alltid har för avsikt att lägga mig tidigt och varje kväll slutar det med att jag är uppe för länge och vaknar som en Zombie.

Överlag känns det som om jag och barnen har fått till en bra vardagslunk med varierade aktiviteter. Trots detta kan jag inte låta bli att undra varför jag inte glädjs och njuter mer av tiden jag spenderar med mina barn. När jag rannsakar mig själv så inser jag att en bra dag beror sällan på mina barns humör och uppförande utan sanarare på mitt eget. När jag är frustrerad, trött och irriterad blir dagen generellt en mindre trevlig dag oavsett schema och aktiviteter.  En klok person sa till mig en gång att barn mår bra om deras föräldrar mår bra. Så enkelt och så sant. Om jag hittar en snabb och enkel lösning på hur man bäst lägger ett livspussel så lovar jag att dela med mig av den. Fram till dess försöker jag som så många andra föräldrar med mig, oavett livssituation, att göra mitt bästa och utforska nya vägar för att jag och mina barn skall må så bra som möjligt. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *